Wyposażenie niezbędne do realizacji kształcenia w zawodzie technik technologii żywności w kwalifikacji SPC.04. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych oraz SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.

Pracownia technologiczna wyposażona w:

  • stanowiska komputerowe dla uczniów podłączone do sieci lokalnej z dostępem do Internetu i do urządzeń peryferyjnych (jedno stanowisko dla jednego ucznia)
  • stanowisko komputerowe dla nauczyciela podłączone do sieci lokalnej z dostępem do Internetu z projektorem multimedialnym i biurowym urządzeniem wielofunkcyjnym
  • filmy dydaktyczne oraz prezentacje multimedialne dotyczące procesów przetwarzania, utrwalania surowców i przetworów mięsnych i tłuszczowych,
  • komplet przepisów prawnych dotyczących przetwórstwa mięsnego,
  • schematy maszyn i urządzeń stosowanych w przetwórstwie mięsnym,
  • instrukcje obsługi i dokumentacje techniczno-ruchowe maszyn i urządzeń,
  • aparaturę kontrolno-pomiarową stosowaną w przetwórstwie mięsnym,
  • schematy instalacji technicznych stosowanych w zakładach przetwórstwa mięsnego,
  • przykładową dokumentację technologiczną z zakresu przetwórstwa mięsa,
  • przykładowe receptury i normy zużycia surowców mięsnych i tłuszczowych,
  • schematy i katalogi urządzeń energetycznych oraz urządzeń do uzdatniania wody, oczyszczania ścieków i powietrza,
  • stanowiska rozbioru i wykrawania (jedno stanowisko dla jednego ucznia) wyposażone w: stół z płytą roboczą, noże, stalki oraz do produkcji przetworów mięsnych wyposażone w: wilki, kutry, mieszarki, nadziewarki, urządzenie do pakowania próżniowego, komorę wędzarniczą.

Pracownia analizy żywności wyposażona w:

  • stanowisko komputerowe dla nauczyciela z projektorem multimedialnym i biurowym urządzeniem wielofunkcyjnym podłączone do sieci lokalnej z dostępem do Internetu i do urządzeń peryferyjnych,
  • stanowiska laboratoryjne wyposażone w odczynniki chemiczne, szkło laboratoryjne, sprzęt i urządzenia laboratoryjne,
  • środki ochrony indywidualnej i zbiorowej,
  • dokumentację laboratoryjną.