Przedstawiamy charakterystykę zawodów w Technikum nr 1
![]() |
324002 | TECHNIK WETERYNARII - Przygotowany jest do prowadzenia chowu i hodowli zwierząt zarówno gospodarskich, jak i towarzyszących oraz posiada uprawnienia do wykonywania inseminacji wybranych gatunków zwierząt, wykonywania czynności pomocniczych w zakresie diagnozowania, profilaktyki i leczenia chorób zwierząt, wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych i zootechnicznych u zwierząt. Poza tym do zadań i uprawnień technika weterynarii należy również wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu zapewniania bezpieczeństwa żywnościowego oraz czynności pomocniczych w zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, wykonywania czynności pomocniczych w trakcie prowadzenia badań przedubojowych zwierząt oraz w poubojowym badaniu mięsa. |
ULOTKA |
![]() |
311103 | TECHNIK ANALITYK - Wykonuje badania analityczne celem ustalenia składu chemicznego różnych substancji i materiałów oraz przebiegu zjawisk i procesów. Do przeprowadzenia których stosuje tzw. metody fizykochemiczne klasyczne oraz instrumentalne. Przeprowadza na potrzeby wielu różnych branż przemysłu oraz instytucji badawczych specjalistyczne analizy zawartości substratów, półproduktów i produktów. Czynności zawodowe wykonuje przy użyciu sprzętu i aparatury laboratoryjnej oraz odczynników chemicznych. Uzyskane dane gromadzi, analizuje i opracowuje. |
ULOTKA |
![]() |
311947 | TECHNIK PRZEMYSŁU JACHTOWEGO - Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technika przemysłu jachtowego powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji TWO.02. Montaż konstrukcji i wyposażenia jachtów i łodzi i w zakresie kwalifikacji TWO.12. Organizacja budowy, remontu i modernizacji jachtów i łodzi |
ULOTKA |
![]() |
314202 | TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU - Praca w zawodzie technika architektury krajobrazu polega na planowaniu, koordynacji i wykonywaniu prac dotyczących kształtowania otaczającego nas krajobrazu, a w szczególności: dobieraniu gatunków roślin do zagospodarowania terenu, projektowaniu i zakładaniu obiektów architektury krajobrazu, opracowywaniu dokumentacji projektowej dotyczącej budowy obiektów architektury krajobrazu, wykonywaniu nasadzeń i prac pielęgnacyjnych w przestrzeniach publicznych i ogrodach prywatnych, organizowaniu prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu, nadzorowaniu robót w oparciu o dokumentację projektową opracowaną dla poszczególnych etapów realizacji i konserwacji obiektów zieleni. |
ULOTKA |
![]() |
TECHNIK GEODETA - wykonuje pomiary sytuacyjne, wysokościowe, inwentaryzacyjne, kontrole oraz tyczeniowe. Zajmuje się badaniem przemieszczeń i odkształceń podczas prac geodezyjnych. W zakresie prac związanych z katastrem i gospodarką nieruchomościami wykonuje prace obliczeniowe w ramach obsługi budowy. Ponadto zajmuje się wykonywaniem niezbędnej dokumentacji geodezyjnej, podziałów oraz rozgraniczeniami nieruchomości. Wykonuje także prace dotyczące mapy numerycznej na potrzeby prac geodezyjnych. W swojej pracy posługuje się specjalistycznymi przyrządami, narzędziami pomiarowymi. Ponadto posługuje się specjalistycznym oprogramowaniem komputerowym. Swoją pracę wykonuje przy użyciu specjalistycznego sprzętu pomiarowego oraz oprogramowania komputerowego |
ULOTKA |
|
![]() |
422104 | TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI - Zajmuje się kompleksową obsługą klientów w zakresie planowania, realizowania i nadzorowania imprez oraz usług turystycznych. Organizuje oraz przeprowadza akcje promocyjno-reklamowe, a także odpowiada za cały zakres prac związanych ze sprzedażą i rozliczaniem finansowym imprez turystycznych, targów czy konferencji. W obszarze świadczenia usług turystycznych udziela informacji turystycznej, planuje trasy podróży, dokonuje dla klientów rezerwacji w hotelach, prowadzi dokumentację. Dba o bieżącą analizę trendów rynku turystycznego i infrastruktury turystycznej. Współpracuje z krajowymi i zagranicznymi uczestnikami i organizatorami rynku usług turystycznych. |
ULOTKA |
![]() |
314403 | TECHNIK TECHNOLOGII - przygotowuje surowce i półprodukty spożywcze, planuje technologię produkcji wyrobów spożywczych, wytwarza produkty spożywcze, kontroluje pracę maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych, organizuje i nadzoruje produkcję wyrobów spożywczych, kontroluje jakość surowców, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów gotowych w produkcji spożywczej. |
ULOTKA |