Przedstawiamy charakterystykę zawodów w Technikum nr 1

v01 technik weterynarii 05 324002 TECHNIK WETERYNARII - Przygotowany jest do prowadzenia chowu i hodowli zwierząt zarówno gospodarskich, jak i towarzyszących oraz posiada uprawnienia do wykonywania inseminacji wybranych gatunków zwierząt, wykonywania czynności pomocniczych w zakresie diagnozowania, profilaktyki i leczenia chorób zwierząt, wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych i zootechnicznych u zwierząt. Poza tym do zadań i uprawnień technika weterynarii należy również wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu zapewniania bezpieczeństwa żywnościowego oraz czynności pomocniczych w zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, wykonywania czynności pomocniczych w trakcie prowadzenia badań przedubojowych zwierząt oraz w poubojowym badaniu mięsa.

ULOTKA

 v01 technik analityk z elementami kosmetologii 05 311103 TECHNIK ANALITYK - Wykonuje badania analityczne celem ustalenia składu chemicznego różnych substancji i materiałów oraz przebiegu zjawisk i procesów. Do przeprowadzenia których stosuje tzw. metody fizykochemiczne klasyczne oraz instrumentalne. Przeprowadza na potrzeby wielu różnych branż przemysłu oraz instytucji badawczych specjalistyczne analizy zawartości substratów, półproduktów i produktów. Czynności zawodowe wykonuje przy użyciu sprzętu i aparatury laboratoryjnej oraz odczynników chemicznych. Uzyskane dane gromadzi, analizuje i opracowuje.

ULOTKA

v01 technik przemysłu jachtowego 05  311947 TECHNIK PRZEMYSŁU JACHTOWEGO - Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technika przemysłu jachtowego powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji TWO.02. Montaż konstrukcji i wyposażenia jachtów i łodzi i w zakresie kwalifikacji TWO.12. Organizacja budowy, remontu i modernizacji jachtów i łodzi

ULOTKA

 v01 technik architektury krajobrazu 05 314202 TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU - Praca w zawodzie technika architektury krajobrazu polega na planowaniu, koordynacji i wykonywaniu prac dotyczących kształtowania otaczającego nas krajobrazu, a w szczególności: dobieraniu gatunków roślin do zagospodarowania terenu, projektowaniu i zakładaniu obiektów architektury krajobrazu, opracowywaniu dokumentacji projektowej dotyczącej budowy obiektów architektury krajobrazu, wykonywaniu nasadzeń i prac pielęgnacyjnych w przestrzeniach publicznych i ogrodach prywatnych, organizowaniu prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu, nadzorowaniu robót w oparciu o dokumentację projektową opracowaną dla poszczególnych etapów realizacji i konserwacji obiektów zieleni.

ULOTKA

 v01 technik geodeta 05    TECHNIK GEODETA - wykonuje pomiary sytuacyjne, wysokościowe, inwentaryzacyjne, kontrole oraz tyczeniowe. Zajmuje się badaniem przemieszczeń i odkształceń podczas prac geodezyjnych. W zakresie prac związanych z katastrem i gospodarką nieruchomościami wykonuje prace obliczeniowe w ramach obsługi budowy. Ponadto zajmuje się wykonywaniem niezbędnej dokumentacji geodezyjnej, podziałów oraz rozgraniczeniami nieruchomości. Wykonuje także prace dotyczące mapy numerycznej na potrzeby prac geodezyjnych. W swojej pracy posługuje się specjalistycznymi przyrządami, narzędziami pomiarowymi. Ponadto posługuje się specjalistycznym oprogramowaniem komputerowym. Swoją pracę wykonuje przy użyciu specjalistycznego sprzętu pomiarowego oraz oprogramowania komputerowego

ULOTKA

v01 technik organizacji turystyki 05  422104 TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI - Zajmuje się kompleksową obsługą klientów w zakresie planowania, realizowania i nadzorowania imprez oraz usług turystycznych. Organizuje oraz przeprowadza akcje promocyjno-reklamowe, a także odpowiada za cały zakres prac związanych ze sprzedażą i rozliczaniem finansowym imprez turystycznych, targów czy konferencji. W obszarze świadczenia usług turystycznych udziela informacji turystycznej, planuje trasy podróży, dokonuje dla klientów rezerwacji w hotelach, prowadzi dokumentację. Dba o bieżącą analizę trendów rynku turystycznego i infrastruktury turystycznej. Współpracuje z krajowymi i zagranicznymi uczestnikami i organizatorami rynku usług turystycznych.

ULOTKA

 v01 technik technologii żywności 05 314403 TECHNIK TECHNOLOGII - przygotowuje surowce i półprodukty spożywcze, planuje technologię produkcji wyrobów spożywczych, wytwarza produkty spożywcze, kontroluje pracę maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych, organizuje i nadzoruje produkcję wyrobów spożywczych, kontroluje jakość surowców, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów gotowych w produkcji spożywczej.

ULOTKA