Przedstawiamy charakterystykę zawodów w Branżowej Szkole 1 stopnia nr 1

v01 technik weterynarii 05 711505 MONTER JACHTÓW - zajmuje się wszelkimi pracami związanymi z budową jachtów i łodzi. W skład tych prac wchodzą: budowa kadłubów jachtów i łodzi z wykorzystaniem technologii tworzyw sztucznych (kadłuby laminowane) oraz konstrukcji metalowych i drewnianych. Monter jachtów i łodzi zajmuje się również wyposażeniem tych jednostek, poczynając od masztów i ożaglowania, poprzez systemy nawigacyjne i bezpieczeństwo, na napędzie mechanicznym kończąc. Montuje urządzenia i armaturę sanitarną, urządzenia klimatyzacyjne i wyposażenie wnętrz luksusowych pomieszczeń jachtowych. Monter jachtów i łodzi zajmuje się również konserwacją i remontami wymienionych jednostek pływających.

ULOTKA

v01 technik weterynarii 05   CUKIERNIK - przygotowuje surowce i półprodukty cukiernicze; obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji cukierniczej; wykonuje czynności produkcyjne związane z wypiekiem ciast i ciasteczek, dekoruje wyroby cukiernicze, wykonuje cukiernicze elementy dekoracyjne. Produkuje wyroby cukiernicze trwałe (cukierki, czekoladki, wyroby wschodnie, czekoladę), zajmuje się produkcją lodów oraz sporządza i dekoruje desery.

ULOTKA

v01 technik weterynarii 05   FOTOGRAF - to osoba zajmująca się przygotowaniem planu zdjęciowego, rejestrowaniem, obróbką oraz publikowaniem obrazu. Wykonuje zdjęcia do legitymacji, portretowe, reklamowe, reportażowoprasowe, dokumentacyjne, fotokopie pism i dokumentów – w atelier fotograficznym lub w plenerze, a także zajmuje się obróbką fotochemiczną i cyfrową wykonanych przez siebie lub powierzonych mu zdjęć. W swojej pracy posługuje się specjalistycznym sprzętem fotograficznym.

ULOTKA

 v01 technik weterynarii 05   KUCHARZ - Zajmuje się sporządzaniem różnego rodzaju potraw i dań, ciast oraz deserów, z zastosowaniem narzędzi, maszyn i urządzeń, w lokalach, zakładach gastronomicznych oraz przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów oraz półproduktów kulinarnych. Serwuje gotowe potrawy, desery, ciasta, przekąski. Właściwie przechowuje sporządzone potrawy i dania, ciasta, desery.

ULOTKA

v01 technik weterynarii 05 723103 MECHANIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH - Mechanik pojazdów samochodowych zajmuje się wykonywaniem przeglądów podzespołów i zespołów stosowanych w pojazdach samochodowych. Ocenia stan techniczny, określa stopień zużycia i ustala sposoby naprawy silnika i skrzyni biegów, sprzęgła, układu hamulcowego, kierowniczego oraz zawieszenia. Sprawdza działanie pojazdu przy pomocy urządzeń diagnostycznych oraz wykonuje niezbędne regulacje i naprawy używając uniwersalnych narzędzi ślusarskich oraz narzędzi specjalistycznych. Przyjmuje samochody do przeglądów, diagnostyki i napraw oraz sporządza stosowną dokumentację. Korzysta w pracy z dokumentacji technicznej oraz specjalistycznych urządzeń i maszyn. Może też wykonywać prace montażowe w zakładach produkujących pojazdy i wyposażenie do nich.

ULOTKA

v01 technik weterynarii 05  712618 MONTER SIECI I INSTALACJI SANITARNYCH - Realizuje zadania zawodowe związane z budową i eksploatacją sieci wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych i ciepłowniczych. Zapewnia utrzymanie sprawności obiektów sieciowych poprzez ich konserwację i naprawy. Przeprowadza prace związane z montażem i eksploatacją instalacji wodociągowej, kanalizacyjnej, gazowej, grzewczej, wentylacyjnej i klimatyzacyjnej. Przeprowadza przeglądy stanu technicznego sieci komunalnych oraz instalacji sanitarnych. Wykonuje próby szczelności nowo wybudowanych odcinków sieci i instalacji, a także po przeprowadzonych pracach remontowych.

ULOTKA

v01 technik weterynarii 05 751204 PIEKARZ - przygotowuje surowce do produkcji wyrobów piekarskich, takich jak: chleby, bułki, rogale, chałki, bułki słodkie i drożdżówki; sporządza ciasta pszenne, żytnie i mieszane oraz wyroby piekarskie specjalne i dietetyczne; formuje kęsy ciasta na wyroby piekarskie; przygotowuje kęsy ciasta do wypieku; przeprowadza wypiek wyrobów piekarskich; magazynuje wyroby piekarskie i przygotowuje je do ekspedycji; stosuje zasady zapewnienia bezpieczeństwa jakości zdrowotnej produkowanych wyrobów

ULOTKA

v01 technik weterynarii 05 522301 SPRZEDAWCA - to osoba zajmująca się bezpośrednią i pośrednią obsługą klientów. Sprzedaż produktów może odbywać się w punktach sprzedaży drobnodetalicznej (w kioskach i na targowiskach), detalicznej (sklepach, hipermarketach) oraz hurtowej (w hurtowniach). Sprzedawca obsługuje nabywców bezpośrednio (w handlu metodą tradycyjną) lub pośrednio (w handlu metodą samoobsługową i preselekcji). W zależności od miejsca zatrudnienia może zajmować się także przyjmowaniem towarów od dostawców, przygotowywaniem ich do sprzedaży, bezpośrednim promowaniem produktów, przyjmowaniem należnej zapłaty i rejestrowaniem jej za pośrednictwem kasy fiskalnej. Sprzedawca samodzielny przyjmuje także reklamacje i skargi klientów, a jeśli jest jednocześnie właścicielem działalności lub posiada do tego upoważnienie, może negocjować warunki prowadzonych transakcji.

ULOTKA

v01 technik weterynarii 05 752205 STOLARZ - wykonuje różnego rodzaju meble, stolarkę budowlaną oraz galanterię, z wykorzystaniem wielu gatunków drewna oraz materiałów drewnopochodnych za pomocą narzędzi do ręcznej obróbki drewna oraz maszyn i urządzeń do obróbki drewna.

ULOTKA