Od roku 1998 uczniowie klas technikum technologii żywności biorą udział w Ogólnopolskim Konkursie Wiedzy z zakresu technologii mięsa. W roku 1998 trzech uczniów i w 1999 roku trzech uczniów zdobyło "indeksy" na Akademię Rolniczo-Techniczną w Olsztynie na wydział: technologia żywności.

W 2000 roku w XXX Ogólnopolskim Konkursie Wiedzy z zakresu technologii mięsa Elżbieta Gosiewska zajęła VII miejsce i zdobyła indeks na Uniwersytet Gdański i studiuje tam biotechnologie.

W 2002 roku konkurs odbywał się w Sokołowie Podlaskim i zespół naszych uczniów zajął IV miejsce. Indywidualnie Kamil Okrągły okazał się najlepszy w części praktycznej, która polegała na wykazaniu się umiejętnością wykrawania łopatki.

Należy dodać, że uczeń odbywa praktykę zawodową w Zakładach Mięsnych "Mazury" S.A. w Ełku. Po trzech częściach konkursu Kamil ulokował się na V miejscu. Emilia Migura indywidualnie zajęła X miejsce. Uczniowie ci zostali nagrodzeni indeksami, które umożliwiły im podjęcie studiów na Uniwersytecie Warmińsko - Mazurskim w Olsztynie oraz Akademii Rolniczo -Technicznej w Poznaniu i Lublinie.

Dzięki dobrej współpracy z Zakładami Mięsnymi MAZURY S.A. w Ełku, w których to nasi uczniowie odbywają zajęcia praktyczne udało nam się być gospodarzami finału XXXIII Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy z zakresu technologii mięsa w dniach 26-28 roku 2003 roku. Drużynowo uczniowie z naszej szkoły zajęli I miejsce. Cała trojka uczniów znalazła się w pierwszej dziesiątce, co umożliwiło im wstęp na wyższe uczelnie bez egzaminu na uczelnie w Warszawie (SGGW), Siedlcach, Lublinie, Poznaniu, Łodzi i Gdańsku. Należy dodać, że Izabela Domitrz zajęła I miejsce w części praktycznej, dzięki umiejętnościom, jakie nabyła w zakładach mięsnych.

W 2004 roku kolejny sukces: Krzysiek Milewski wykazał się umiejętnościami praktycznymi na najwyższym poziomie i zajął I miejsce w części praktycznej konkursu zdobywając maksymalną ilość punktów. Krzysiek ostatecznie zajął 11 miejsce i tym samym jest przyjęty bez egzaminów wstępnych na Akademię Rolniczą w Poznaniu lub Akademie Podlaską w Siedlcach.

XXXV Ogólnopolski Konkurs Wiedzy z zakresu technologii mięsa odbędzie się w dniach 2-4 marca 2005 roku w Krotoszynie. Zespół Szkół nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego po raz ósmy reprezentować będzie trzech uczniów pod opieką Danuty Wojtowicz - wicedyrektor i nauczycielkę przedmiotów teoretycznych oraz Grażyny Ozorowskiej - nauczycielkę przedmiotów teoretycznych.

Życzę drużynie kolejnych sukcesów, o których poinformujemy na łamach naszej strony.

Grażyna Ozorowska
nauczyciel przedmiotów zawodowych