img 0537Po raz pierwszy w Zespole Szkół nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Ełku odbyły się eliminacje okręgowe Olimpiady Wiedzy o Żywności. W etapie szkolnym olimpiady wzięli udział uczniowie klas drugich i trzecich Technikum nr 1 w zawodzie technik technologii żywności z elementami dietetyki. Do części okręgowej zakwalifikowały się trzy uczennice klasy II G/T: Sylwia Antoniak, Jolanta Biłda i Natalia Palczewska.

23 listopada 2018 r. w etapie okręgowym Olimpiady Wiedzy o Żywności udział wzięło 22 uczniów z sześciu Szkół: Ełku, Białegostoku, Olsztyna, Golądkowa, Suwałk i Łomży. Po wystąpieniu zaproszonych gości m. in. Dariusza Jurczykowskiego Dyrektora Delegatury Kuratorium w Ełku i oficjalnym rozpoczęciu olimpiady przez panią Dyrektor Danutę Wojtowicz, uczniowie udali się do sali, w której odbyła się część pierwsza olimpiady - test pisemny. Test zawierał 58 pytań, które obejmowały zagadnienia z przetwórstwa spożywczego, analizy żywności oraz ekonomii.

Komisja oceniająca w składzie:

  • Przewodniczący – dr inż. Marcin Kidoń pracownik naukowy Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
  • Zastępca - Marzena Jerszewska pracownik Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Łomży
  • Członkowie
  • Grażyna Ozorowska - kierownik szkolenia praktycznego ZS nr 1 w Ełku 
  • Dorota Chilińska – nauczyciel Zespołu Szkól Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży
  • Marta Urbanowicz – nauczyciel Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach.

Komisja wyłoniła, aż 7 uczniów, którzy zakwalifikowali się do części drugiej - ustnej.

W części ustnej uczniowie odpowiadali na trzy wylosowane pytania z następujących bloków tematycznych:

  • technologia żywności
  • analiza żywności
  • ekonomia.

Czas na przygotowanie odpowiedzi ustnej wynosił 1 minutę, natomiast czas na udzielenie poprawnej odpowiedzi 3 minuty. Po przeprowadzeniu części ustnej oraz podsumowaniu punktów z obu części komisja oceniająca wyłoniła zwycięzców.

  • I miejsce: Buczyński Damian z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach
  • II miejsce: Budrowski Korneliusz z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach
  • III miejsce: Charubin Paulina z Zespołu Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży.

Uczennica ZS nr 1 w Ełku, Sylwia Antoniak ulokowała się na miejscu IX.

Etap centralny, odbędzie się w marcu 2019 r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu.

Wszystkich uczniom serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w Poznaniu.

Maria Bogdzio
nauczyciel ZS nr 1 w Ełku