mieso 4W dniach 20-21 kwietnia 2016 roku w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu odbył się etap centralny XVII Ogólnopolskiego Turnieju Przetwórstwa Mięsa im. Iwony Mossakowskiej.

W olimpiadzie wzięło udział 18 uczniów z 4 szkół z województw wielkopolskiego, podkarpackiego, lubelskiego i warmińsko-mazurskiego. Zmierzyli się oni z zadaniami z zakresu technologii przetworów mięsnych.

W tym roku szkolnym uczniowie naszej szkoły zostali finalistami: Łukasz Kruszewski zajął 10 miejsce, Przemek Rejkiewicz zajął 11 miejsce i Piotr Sokołowski zajął 15 miejsce. Wszyscy uczniowie, którzy zakwalifikowali się do etapu centralnego zostali zwolnieni z części pisemnej egzaminu zawodowego w roku szkolnym 2015/2016.

Dzięki uprzejmości organizatorów wszyscy uczniowie otrzymali nagrody rzeczowe w postaci noży, desek kuchennych, podkładek, czekolad. Wszystkie nagrody zostały ufundowane przez Izbę Rzemieślniczą, firmy JBB, Indykpol i Terravita.

Maria Bogdzio opiekun uczniów- nauczyciel przetwórstwa mięsa