NA PODBUDOWIE SZKOŁY PODSTAWOWEJ
Technikum nr 1 – pięcioletni cykl kształcenia |
||
Zawód/ Przedmiot rozszerzony |
Język obcy |
Opis zawodu |
(język angielski) |
j. angielski |
Przygotowuje do podjęcia zadań przewodnika, pilota wycieczek |
(język angielski) |
j. angielski |
Przygotuje do planowania i wykonywania zadań związanych |
(matematyka) |
j. angielski |
Przygotowuje do pracy w przedsiębiorstwach budowlanych, biurach projektowych, urzędach nadzoru budowlanego, wykonywania, organizowania i kontrolowania robót budowlanych, projektowania obiektów budowlanych, sporządzania kosztorysów oraz dokumentacji przetargowych. |
(matematyka) |
j. angielski |
Przygotowuje do pracy w firmach geodezyjnych, wykonywania oraz opracowywania pomiarów sytuacyjnych, wysokościowych, prac związanych z gospodarką nieruchomościami oraz ewidencją gruntów, współdziałania z inżynierem geodetą przy prowadzeniu pomiarów satelitarnych, grawimetrycznych i fotogrametrycznych, obsługiwania nowoczesnych elektronicznych instrumentów pomiarowych i specjalistycznych programów komputerowych. |
Branżowa Szkoła I Stopnia nr 1 – trzyletni cykl kształcenia |
||
j. angielski |
Przygotowuje do pracy w różnych zawodach np.: fryzjer, fotograf, sprzedawca, stolarz, lakiernik i mechanik samochodowy, złotnik, jubiler, zegarmistrz, introligator, drukarz, kamieniarz, tapicer, w formie przygotowania teoretycznego w szkole i praktycznego u pracodawcy. |
|
j. angielski |
Przygotowuje do wykonywania i montażu systemów suchej zabudowy, robót malarsko-tapeciarskie oraz robót posadzkarskich i okładzinowych. |
|
Przetwórca mięsa | j. angielski j. niemiecki |
Przygotowuje do pracy w zakładach przetwórstwa mięsa, wykonywania zadań związanych z rozbiorem i wykrawaniem oraz produkcją przetworów mięsnych. |
NA PODBUDOWIE SZKOŁY GIMNAZJALNEJ
Technikum nr 1 – czteroletni cykl kształcenia |
||
Zawód /Przedmiot rozszerzony |
Język obcy |
Opis zawodu |
(j. angielski, geografia) |
j. angielski |
Przygotowuje do podjęcia zadań przewodnika, pilota wycieczek i rezydenta, opracowywania programów i organizacji imprez turystycznych, kalkulowania kosztów i rozliczania usług turystycznych, przygotowywania oferty turystycznej, prowadzenia biura podróży |
(j. angielski, matematyka) |
j. angielski |
Przygotowuje do pracy w przedsiębiorstwach budowlanych, biurach projektowych, urzędach nadzoru budowlanego, wykonywania, organizowania i kontrolowania robót budowlanych, projektowania obiektów budowlanych, sporządzania kosztorysów oraz dokumentacji przetargowych |
Technik architektury krajobrazu (j. angielski, biologia) |
j. angielski |
Przygotowuje do pracy w firmach projektujących obiekty architektury krajobrazu, tereny zieleni, parki i ogrody, projektowania, organizowania i wykonywania prac z zakresu urządzania, pielęgnacji i konserwacji terenów zieleni. |
(matematyka, geografia) |
j. angielski |
Przygotowuje do pracy w firmach geodezyjnych, wykonywania oraz opracowywania pomiarów sytuacyjnych, wysokościowych, prac związanych z gospodarką nieruchomościami oraz ewidencją gruntów, współdziałania z inżynierem geodetą przy prowadzeniu pomiarów satelitarnych, grawimetrycznych i fotogrametrycznych, obsługiwania nowoczesnych elektronicznych instrumentów pomiarowych i specjalistycznych programów komputerowych. |
Branżowa Szkoła I Stopnia nr 1 – trzyletni cykl kształcenia |
||
j. angielski |
Przygotowuje do pracy w różnych zawodach np.: fryzjer, fotograf, sprzedawca, stolarz, lakiernik i mechanik samochodowy, złotnik, jubiler, zegarmistrz, introligator, drukarz, kamieniarz, tapicer, w formie przygotowania teoretycznego w szkole i praktycznego u pracodawcy. |
|
j. angielski |
Przygotowuje do wykonywania i montażu systemów suchej zabudowy, robót malarsko-tapeciarskie oraz robót posadzkarskich i okładzinowych. |
|
Przetwórca mięsa | j. angielski j. niemiecki |
Przygotowuje do pracy w zakładach przetwórstwa mięsa, wykonywania zadań związanych z rozbiorem i wykrawaniem oraz produkcją przetworów mięsnych. |
Wymagane dokumenty:
- Podanie (wygenerowane przez elektroniczny system naboru) - www.elk.edu.com.pl
- Kopia świadectwa ukończenia gimnazjum lub szkoły podstawowej oraz zaświadczenia o wyniku egzaminu gimnazjalnego lub egzaminu ósmoklasisty.
- Potwierdzenie woli podjęcia nauki poprzez dostarczenie:
- oryginałów świadectwa i zaświadczenia o wyniku egzaminu gimnazjalnego lub egzaminu ósmoklasisty
- 2 zdjęcia (podpisanych na odwrocie)
- zaświadczenia lekarskiego o braku przeciwwskazań do kształcenia w wybranym zawodzie
- karta profilaktycznego badania lekarskiego (bilans) ze szkoły podstawowej lub gimnazjum .
ATUTY NASZEJ SZKOŁY
- techniczne kierunki kształcenia, atrakcyjne na rynku pracy, gwaratujące zatrudnienie
- specjalistyczne pracownie przedmiotowe wyposażone w sprzęt nowej generacji
- wysoka zdawalność na egzaminach zawodowych
- staże zawodowe we Włoszech organizowane w ramach unijnego projektu „Po lepsze kwalifikacje do Włoch”
- specjalistyczne kursy zawodowe i staże krajowe realizowane w ramach projektów unijnych
- umowy patronackie z pracodawcami, zapewniające wysoką jakość kształcenia praktycznego
- refundacja kosztów biletów dojazdu do szkoły przez firmę Animex Foods oddział w Ełku - dotyczy tylko uczniów technikum technologii żywności oraz przetwórcy mięsa w szkole branżowej
- przyjazna atmosfera nauki,
- bogata baza sportowa – stadion lekkoatletyczny z boiskiem do gier zespołowych i kortem tenisowym,
- sala do aerobiku, siłownia, 2 sale gimnastyczne, aula szkolna
- różnorodne zajęcia pozalekcyjne: zawodowe, artystyczne, plastyczne, krajoznawcze, sportowe, zapewniające wszechstronny rozwój uczniów
- rozwój inicjatyw uczniowskich poprzez realizację projektów edukacyjnych: Wychować człowieka mądrego, Edukacja globalna, Młodzież na rozdrożu, Noc Bibliotek,. Festiwal patriotyczny” realizowany w ramach projektu CEO „Młodzi w akcji. Wiwat niepodległość”,,100 lat Niepodległej”
LINKI:
- Zasady rekrutacji do klas I Technikum nr 1 i Branżowej Szkoły I Stopnia nr 1 w Ełku
- Kuratorium Oświaty w Olsztynie - Rekrutacja 2019/2020 - Zarządzenia