Czteroletni cykl kształcenia – to propozycja dla uczniów, którzy chcą zdobyć wykształcenie zawodowe wraz ze średnim wykształceniem ogólnym.
Ukończenie tego typu szkoły umożliwia zdobycie kwalifikacji zawodowych oraz dodatkowych uprawnień na kwalifikacyj-nych kursach zawodowych. Uczeń ma także możliwość przystąpienia do matury i kontynuowania nauki na studiach wyższych.
Plan nauczania obejmuje przedmioty ogólnokształcące, przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym (chemia, język obcy), przedmiot uzupełniający (historia i społeczeństwo) oraz przedmioty zawodowe teoretyczne i praktyczne. Szkoła zapewnia odbywanie praktyki zawodowej w "Animex Foods" sp. z o.o. S.K.A. w Ełku.
Przedmioty zawodowe teoretyczne:
- bezpieczeństwo i higiena pracy
- działalność gospodarcza
- podstawy techniki
- przetwórstwo mięsa
- technologia przetwórstwa spożywczego
- język obcy zawodowy.
Przedmioty zawodowe praktyczne:
- nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
- procesy produkcji przetworów mięsnych
- analiza żywności
- magazynowanie mięsa.
Technik technologii żywności może być zatrudniony w:
- przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego (zakłady mięsne, mleczarnie, cukiernie, piekarnie i inne)
- instytucjach prowadzących badanie i ocenę żywności
- handlu artykułami spożywczymi
- przedsiębiorstwach zajmującym się dystrybucją żywności
- może samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.
Po zdaniu egzaminów uczniowie uzyskają kwalifikacje:
- T. 5. Produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych
- T. 16. Organizacji i nadzorowania produkcji wyrobów spożywczych
Działania technologów w naszej szkole:
- wykonywanie badań produktów spożywczych w ramach projektu „Nowoczesna edukacja – kompetentny pra-cownik” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej
- cykliczny udział w Olimpiadzie Wiedzy o Żywności
- organizowanie sesji popularnonaukowych o tematyce dotyczącej żywności
- wycieczki dydaktyczne na Międzynarodowe Targi Spożywcze „Polagra” w Poznaniu, do zakładów przemysłu spożywczego: mleczarni, cukierni, piekarni
- doskonalenie umiejętności kulinarnych przez przygotowywanie zdrowej żywności.