turniej2017 3W dniach 30 i 31 marca trójka uczniów naszej szkoły zmagała się z zagadnieniami z zakresu technologii przetwórstwa mięsa na XIX Ogólnopolskim Turnieju Przetwórstwa Mięsa w Poznaniu. Anita Jóźwiak, Przemysław Rejkiewicz i Krzysztof Szejda zostali finalistami turnieju i otrzymali wspaniałe nagrody rzeczowe, dyplomy oraz medale.

 

Zadania turniejowe nie należały do łatwych. Jak corocznie w pierwszym etapie uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej kierunku wędliniarz nadziewali i odkręcali kiełbasy, następnie udzielali odpowiedzi na wiele pytań wylosowanych przez siebie dotyczących praktycznej wiedzy z zakresu technologii przetwórstwa mięsa (np. rozróżnianie klas mięsa, przypraw, dodatków jednocześnie podając ich zastosowanie w przetwórstwie, dokonywali też oceny organoleptycznej gotowych wyrobów). Etap trzeci turnieju polegał na układaniu różnych wędlin na paterach według własnych pomysłów z zastosowaniem warzyw i owoców.

Nasi uczniowie zostali znakomicie przygotowani do turnieju od strony praktycznej jak i teoretycznej przez Zakłady Mięsne Animex Foods Sp. z o. o. sp.k. Oddział w Ełku. W turnieju brali udział także uczniowie z miejscowości Jarosław odbywający praktykę w Zakładach Mięsnych „Sokołów” w Jarosławiu oraz uczniowie z okolic Poznania praktykujący w Zakładach Mięsnych Mielczarek w miejscowości Kościan. Po zmierzchu w dniu zmagań turniejowych wszyscy uczestnicy mogli już spokojnie odprężyć się w poznańskiej kręgielni zarezerwowanej specjalnie dla nich przez Organizatorów Turnieju.

Skład komisji oceniającej stanowili członkowie i przedstawiciele Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z Poznania, przedstawiciele Zakładów Mięsnych oraz nauczyciele zawodu.

Ogromne podziękowania składamy dla Pana Dyrektora i pracowników Zakładów Mięsnych Animex Foods Sp. z o. o. sp.k. Oddział w Ełku za wzorowe przygotowanie uczestników do Turnieju.

Naszym prawie już absolwentom gratulujemy zwycięstwa, cieszymy się razem z Wami, życzymy kolejnych sukcesów i zadowolenia z wybranego zawodu.

Nauczyciel zawodu Bogdzio Maria