Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
facebook
^DO GÓRY^

  • 1 Witamy na stronie
    Zespołu Szkół Nr 1 w Ełku
  • 2 Szkoła dla Ciebie !
    Szkoła z przyszłością
  • 3 Szkoła dla Ciebie !
    To Szkoła dla Ciebie
  • 4 "Nowoczesna edukacja - kompetentny pracownik"
    Realizujemy projekt
  • 5 Kierunki kształcenia :
    Turystyka, Drogownictwo, Geodezja, Budownictwo Ochrona Środowiska, Technologia Żywności, Architektura Krajobrazu, Zasadnicza Szkoła Zawodowa, SZKOŁA DLA CIEBIE!

  
  
  

konkursy miesne

Tym razem w Krotoszynie

 

Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Ełku już po raz 8 weryfikowali swoją wiedzę i umiejętności uczestnicząc w Ogólnopolskim Konkursie Wiedzy z Zakresu technologii mięsa.

 

Konkurs organizowany jest od 1964 roku przez Zarząd Główny Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego przy współudziale redakcji miesięcznika "Gospodarki Mięsnej". Rywalizacja odbywa się corocznie w różnych miejscach Polski. W konkursie mogą brać udział uczniowie technikum o kierunku technologii żywności, którzy przygotowują się pod kierunkiem nauczycieli i instruktorów. Rywalizacja przebiegała w trzech etapach. Pierwszym z nich był test, składający się z 45 pytań dotyczących wiedzy z zakresu technologii mięsa oraz zagadnień opublikowanych w czasopiśmie "Gospodarka mięsna". Uczestnicy mają utrudnione zadanie, gdyż w teście mogą być dwie prawidłowe odpowiedzi. Drugi etap to część praktyczna polegająca na wykrawaniu i klasyfikacji mięs drobnych szynki. Trzeci etap to odpowiedź ustna na trzy pytania z zakresu: surowców i materiałów pomocniczych przemysłu mięsnego, technologii mięsa oraz urządzeń i aparatury przemysłu mięsnego.

 

Tegoroczny, już 35 Finał Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy z Zakresu technologii mięsa odbył się w Zespole Szkół nr 2 w Krotoszynie w dniach 28 luty - 2 marzec 2005 rok. Ełcką drużynę reprezentowali: Kamil Karwowski, Aneta Kępa i Kamila Kosiorek. Aneta Kępa wypadła najlepiej w klasyfikacji indywidualnej zajmując 14 miejsce. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej i Sportu uczniowie biorący udział w tym konkursie zostali zwolnieni z egzaminu z przygotowania zawodowego z uzyskaniem oceny celującej. Teraz sumiennie przygotowują się do egzaminu dojrzałości. Trzymamy za nich kciuki.

 

Grażyna Ozorowska

nauczycielka technologii żywności ZS nr 1 w Ełku


Udział uczniów w Ogólnopolskim Konkursie Wiedzy z zakresu technologii mięsa.

Od roku 1998 uczniowie klas technikum technologii żywności biorą udział w Ogólnopolskim Konkursie Wiedzy z zakresu technologii mięsa. W roku 1998 trzech uczniów i w 1999 roku trzech uczniów zdobyło "indeksy" na Akademię Rolniczo-Techniczną w Olsztynie na wydział: technologia żywności.
W 2000 roku w XXX Ogólnopolskim Konkursie Wiedzy z zakresu technologii mięsa Elżbieta Gosiewska zajęła VII miejsce i zdobyła indeks na Uniwersytet Gdański i studiuje tam biotechnologie.
W 2002 roku konkurs odbywał się w Sokołowie Podlaskim i zespół naszych uczniów zajął IV miejsce. Indywidualnie Kamil Okrągły okazał się najlepszy w części praktycznej, która polegała na wykazaniu się umiejętnością wykrawania łopatki. Należy dodać, że uczeń odbywa praktykę zawodową w Zakładach Mięsnych "Mazury" S.A. w Ełku. Po trzech częściach konkursu Kamil ulokował się na V miejscu. Emilia Migura indywidualnie zajęła X miejsce. Uczniowie ci zostali nagrodzeni indeksami, które umożliwiły im podjęcie studiów na Uniwersytecie Warmińsko - Mazurskim w Olsztynie oraz Akademii Rolniczo -Technicznej w Poznaniu i Lublinie.
Dzięki dobrej współpracy z Zakładami Mięsnymi MAZURY S.A. w Ełku, w których to nasi uczniowie odbywają zajęcia praktyczne udało nam się być gospodarzami finału XXXIII Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy z zakresu technologii mięsa w dniach 26-28 roku 2003 roku. Drużynowo uczniowie z naszej szkoły zajęli I miejsce. Cała trojka uczniów znalazła się w pierwszej dziesiątce, co umożliwiło im wstęp na wyższe uczelnie bez egzaminu na uczelnie w Warszawie (SGGW), Siedlcach, Lublinie, Poznaniu, Łodzi i Gdańsku. Należy dodać, że Izabela Domitrz zajęła I miejsce w części praktycznej, dzięki umiejętnościom, jakie nabyła w zakładach mięsnych.
W 2004 roku kolejny sukces: Krzysiek Milewski wykazał się umiejętnościami praktycznymi na najwyższym poziomie i zajął I miejsce w części praktycznej konkursu zdobywając maksymalną ilość punktów. Krzysiek ostatecznie zajął 11 miejsce i tym samym jest przyjęty bez egzaminów wstępnych na Akademię Rolniczą w Poznaniu lub Akademie Podlaską w Siedlcach.
XXXV Ogólnopolski Konkurs Wiedzy z zakresu technologii mięsa odbędzie się w dniach 2-4 marca 2005 roku w Krotoszynie. Zespół Szkół nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego po raz ósmy reprezentować będzie trzech uczniów pod opieką Danuty Wojtowicz - wicedyrektor i nauczycielkę przedmiotów teoretycznych oraz Grażyny Ozorowskiej - nauczycielkę przedmiotów teoretycznych.
Życzę drużynie kolejnych sukcesów, o których poinformujemy na łamach naszej strony.
Grażyna Ozorowska - nauczycielka przedmiotów zawodowych

MENU GŁÓWNE

Mała Sala Gimnastyczna
Stadion z imieniem !
Widok Hol 1 piętro

 Zobacz Widok ulicy - Street View (kliknij)

 

Zespół Szkół Nr 1 im. Jędrzeja Śniadeckiego w Ełku | 2013